Около 50-тина привърженици на партия "Атака" организираха митинг пред сградата на Министерство на вътрешните работи с искане за незабавно експулсиране на бежанците от България. От партията внесоха в петък и подобно предложение в парламента.

„Тук сме за да попитаме вътрешния министър Цветлин Йовчев защо не спазва законите”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров. От партията настояват още незабавно да бъде затворена българо-турската граница.

Конкретният повод за митинга на националистите е вчерашното нападение над 20-годишно момиче в центъра на София. Привържениците на „Атака” са издигнали плакати с надписи: „Вие ги храните, те ни колят”, „Атака”: Незабавно експулсиране на всички пришълци”, „Йовчев, Вики е жертва на твоята политика”, „Не ги настанявайте, а ги отстранявайте” и други.

„Росен Плевнелиев нарушава закона, като не свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по проблемите с нелегалните имигранти. Той е длъжен да го свиква на всеки три месеца”, каза лидерът на "Атака" пред журналисти. „Ако президентът продължава да нарушава закона и не свиква съвета, ще си заслужи импийчмънт”, добави Сидеров.

Той нападна и еврокомисарят Кристалина Георгиева. По думите му тя заслужава бламиране от българското правителство заради изказванията си по темата с бежанците. "Трябва да бъде поискано нейното отзоваване", каза Волен Сидеров. "Тя дава безумни съвети - да се приемат колкото се може повече пришълци и така щяла да се оправи демографската картина. Не знам дали може да съществува по-голям цинизъм”, коментира той.

Националистите тръгнаха на шествие, което се отправи към джамията. В него се включиха над 100 души. Полицейското присъствие в района беше особено засилено. Лидерът на „Атака” държа реч от заднача част на автомобил. В изказването си Волен Сидеров бе категоричен, че на България и трябва управление от патриоти и националисти. Той заяви, че досега управляващите не са направили нищо по проблема с чужденците, включително и предишните управляващи.

„Настанете го в апартамент в центъра на София, обгрижвайте го, но тогава ще станете роби, ще бъдете поробени, и ще питате къде е Сидеров. А Сидеров, може да го е наръгал някой от тези. Аз съм им трън в очите, аз съм този, който призовава да се изгонят от България. Граждани и гости на София, бъдете единни, не се разделяйте. В момента народният интерес го представляваме ние, уви, за съжаление, в този парламент го изразяваме само ние”, каза Волен Сидеров.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас