На главния прокурор определено му е писнало от „сагата” между Делян Пеевски и Цветан Василев. В сряда Сотир Цацаров говори пред журналисти по най-горещия скандал, който друса държавата и от изявлението му може да се направи генерален извод, че му е омръзнало.

„Не ви ли омръзна на вас самите цялата тази сага? Не омръзна ли на обществото всичкото това – размяна на заплахи за убийство, размяна на смс-и с неизвестен подател, но всеки предполага кой е, и най-вече размяна на сигнали”, попита Цацаров задаващите му въпроси репортери.

„Извинявайте много, но тя, прокуратурата, не може да си свърши работата от сигнали, които се разменят между Делян Пеевски и Цветан Василев. Хайде стига с този абсурден смс-театър!”, продължи първият обвинител в държавата.

Седмица след като Цацаров призна, че прокуратурата е сгрешила с повдигането на обвинения за „убийството на Пеевски”, и ден след като редица медии писаха, че разследването е било одобрено от самия главен прокурор, последният заяви: „И в крайна сметка това е една сага, която умишлено се поставя от героите в тази сага, пък и някои други информационни герои, в центъра на общественото внимание. Това ли е най-важното?”.

Според магистрата смс-епизодите не са основната дейност на прокуратурата, това не била точка номер едно в дневния ред на обществото, колкото и хората, които участват в този театър, да се опитват да ги наложат.

„Ние не си задаваме въпроса какви реплики се разменяха в „Аспарухово”, не си задаваме въпроса адекватна ли е държавата там или някъде другаде. Ние си задаваме въпроса какво е написал Василев на Пеевски и какво е написал Пеевски на Василев. Извинявайте, ако това е основната точка в дневния ред на това общество, дайте ние (прокурорите – бел. ред.) да си ходим и вие (репортерите – бел.ред.) да си ходите”, посочи прокурор номер едно.

Цацаров обясни, че може да предполага каква е целта на сагата единствено като гражданин, но няма право да го прави в професионалното си качество. „Но на мен като гражданин, извинявайте, това ми омръзна”.

Преди това Цацаров се оплака, че „прокуратурата е виновна на всички”. „Ние се превръщаме в универсален сапун за пране, с който всеки се опитва да си мие ръцете. Защо направихте нещо сега, защо го направихте по-рано, защо не го направихте. Може би, ако нищо не направим, след една година някой ще зададе въпроса - защо не направихте нищо”, каза още главният прокурор.

„Прекратяват убийците”

Цацаров съобщи, че делото срещу „убийците на Пеевски” ще бъде прекратено до края на седмицата. „Ако прокуратурата бе на страната на единия смс-автор, най-вероятно това дело нямаше да бъде прекратено”, отрече зависимости Цацаров.

Той не се съгласи с тезата, че прокуратурата участва в сценарии и посочи досъдебното производство срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е разследван, че не е упражнил контрол върху отпуснати от КТБ заеми.

Не си харесва ролята

„Защо си мислите, че ме интересува повече Бареков отколкото ме интересува Сарафово, защо си мислите, че ме интересува повече Пеевски отколкото ме интересува Варна? Ние търсим скандал и го намираме този скандал в една безумна смс-размяна и в безумен опит за използване на държавните органи. Е, пак ви питам - това ли е най-важното в тази държава?”, ядоса се главният прокурор на едновременно зададени въпроси за Бареков, Пеевски, Василев, данъчни проверки и сигнала на „Протестна мрежа” срещу тримата.

След това той се възпламени допълнително от въпросите на напористия Сашо Диков, който настояваше да разбере зависим ли е Цацаров и не е ли безумно поведението на държавното обвинение.

„Едно от най-безумните неща е времето, в което живеем. Не ми говорете (към Диков - бел. ред.), защото в това време вие сте в качеството на човек, който само отсъжда, мери и е целият в бяло. Аз съм в черно, признавам си го, макар да съм облечен в кафяво, аз съм в черно. В черно съм, защото съм главен прокурор. Не си мислете, че тази роля много ми харесва. Каквото мога – правя, каквото не мога – не ми е във възможностите, но не ме обвинявайте за всички смъртни грехове”, заключи Цацаров.

  • Набеден за убиец на Пеевски поиска да го види в съда
  • Цветан Василев: По думите им ще ги познаете! И по вестниците!
  • Цветан Василев: Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?
  • Скандалът „Пеевски-Василев” – масло в огъня, довело до банковата криза
  • Семейството на Пеевски с неплатени данъчни задължения
  • Фермер пред финансов колапс заради КТБ и блокирани сметки
  • Корпоративна търговска банка или механизмите на Политбюро в икономиката
  • Проблеми за куп институции със сметки в КТБ
  • Пеевски съжалява, че не е бил убит, за да са доволни всички
  • Цветан Василев сезирал прокуратурата, че ще го убиват