Председателят на държавната фирма "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов обяви, че подава оставка, която се очаква да бъде приета другата седмица. До решението се стигна, след като преди дни математикът предизвика смут в политическото пространство с изказване, че, ако алтернативата за управление на България е нова Тройна коалиция, той би направил всичко възможно това да не стане.

На пресконференция Константинов посочи един „безспорен” мотив за оттеглянето си – доверието. „Подавам оставка, защото знам, че в едни избори доверието е най-важно. Нито премиерът Марин Райков, нито президентът Росен Плевнелиев, нито „господарят на света” Барак Обама могат да уволнят член на Съвета на директорите на акционерно дружество, дори когато мажоритарен собственик е държавата. Прочетете Търговския закон и Устава на дружеството”, каза шефът на фирмата, която обработва протоколите след изборите.

Михаил Константинов все пак подчерта, че с „непремерените” си думи не е имал предвид фалшифициране на вота на 12 май.

„И през акъла не ми е минавало за фалшифициране на резултати. Впрочем, това не е и възможно. Ставаше въпрос за действия в рамките на закона. Фразата беше глупава и е добре първо да се мисли, а после да се говори. Има група хора, на които дължа извинение, и това са министрите от служебния кабинет, които имат достатъчно проблеми, за да се занимават със скромната ми особа. Когато казах онази глупост, не знаех кой ще е служебният премиер”, каза още видният математик.

Той потърси скрити мотиви в „разпалването” на темата с изказването му, „преекспонирано” от лидерите на големите политически партии, основно в опозиция в последното народно събрание.

„Целта е да се стигне до непризнаване на изборите, хвърляне на страната в хаос и даване на възможност на олигарси с огромни дългове - да се спасят. Има данни, че една доста голяма партия ще получи доста по-нисък резултат от това, което е очаквала. Една друга пък малка партия ще изчезне завинаги от политическата карта на България. За ДПС няма да говоря – въпросът е с кого ще се коалират. Не само правя прогнози, правя добри прогнози”, добави Константинов и припомни втория тур на президентските избори през 2011 г.

Той се ангажира и с лична „мисия” – да убеждава хората да не гласуват за партиите, управлявали страната непосредствено преди ГЕРБ. „В демократична държава гражданинът управлява политиката като гласува. Аз ще управлявам своя глас, така че да не допусна Тройната коалиция. Смятам да убедя хората около мен да не гласуват за Тройната коалиция”.

Заради словесния гаф на експерта се стигна и до лична среща между него и премиера, на която Марин Райков заклейми подобни изказвания.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС