„Лукойл” обмисля продажба на „Нефтохим – Бургас”, както и на нефтопреработвателните заводи в Италия, Румъния и Холандия, заяви президентът на руския гигант Вагит Алекперов пред РБК.

„Това не са активи, които днес да са стратегически за нас. В последните години сме се концентрирали върху геологическо разузнаване, както и разработване на нови нефтени и газови находища. Това може да ни подтикне към кардинални решения във връзка със съдбата на въпросните активи в бъдеще”, заявил Алекперов.

Президентът на „Лукойл” обаче не е споменал конкретни срокове за продажбата на въпросните заводи. Той пояснил, че е възможно те да бъдат прехвърлени в отделна компания, за която да се търси нов собственик.

Политиката по продажба на европейски активи на руския нефтен гигант върви от няколко години. През 2014 г. „Лукойл” продаде общо 138 свои бензиностанции в Чехия, Словакия и Унгария.

Макар че остава сред водещите нефтодобивни компании в Русия, „Лукойл” отстъпва позиции на друг гигант – държавната „Роснефт”.

Компанията е управлявана от олигарха Игор Сечин, сочен за дясна ръка на президента Владимир Путин. Все по-голямо значение на нефтения пазар има и „Газпром нефт” (бивша „Сибнефт”).