„Никога не съм имал желание да стана патриарх, но когато ми предлагат, не съм се отказвал. Тоест ако е воля Божия, бих приел. Ако не е, се радвам, защото е тежък кръст. Така че Господ ме избави и от този тежък кръст. Макар че аз по своя воля не бих се отказал”.

Това коментира Ловчанският митрополит Гавриил, който участваше в надпреварата за Български патриарх и Софийски митрополит. 

За избора на Видинския митрополит Даниил за предстоятел на Българската православна църква митрополит Гавриил коментира:

„Слава богу, достоен патриарх. Много се радвам, че е избран. Той е монах и много години живее духовно, интелигентен, да се надяваме, че ще бъде много добре за нашата църква. Първата задача – да създаде около него екип. И в Софийска епархия, и в синода, може да остави същите хора, но да прецени”, каза още Ловчанският митрополит Гавриил.

Митрполит Николай Пловдивски също коментира избора на новия патриарх на България:

„Всеки избор на светата църква е Божи жребий, Бог да му дава помощ и успех”, пожела Николай.

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил или Ловчанският митрополит Гавриил бяха тримата владици, посочени за наследници на патриарх Неофит.

На първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий гласуваха 64-ма делегати. Видинският митрополит Даниил получи 51 гласа, а Ловчанският митрополит Гавриил беше подкрепен от 19 делегати.

Снимка: Ладислав Цветков

Имаше и четири недействителни бюлетини. В Събора участваха 138 делегати.

До балотаж стигнаха Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил. След повторното гласуване Българската православна църква избра четвъртия си духовен глава – Видинският митрополит Даниил.

Той получи 69 гласа, а митрополит Григорий - 66. Три са невалидните бюлетини.