„Да“ или „не“ на кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Това ще стане ясно в сряда – 3 юли, в пленарната зала на Народното събрание.

Какви са нагласите за правителството на малцинството с премиер Росен Желязков ще се разбере при гласуването.

Кабинетът на малцинството е най-доброто, което ГЕРБ може да предложи, обявиха самите те.

„Това е истински кабинет, който ако утре предполагам мине в пленарната зала, можем да се окажем камикадзета, защото ще бъдем избрани с много малко мнозинство, без да знаем нашия хоризонт“, коментира пред bTV Делян Добрев от ГЕРБ, който е номиниран за министър на енергетиката.

Въпреки декларирания оптимизъм, ГЕРБ обрисуваха и варианта, при който кабинет няма. И се събере само подкрепа от тях и ДПС.

ДПС е единствената партия, която в тези тежки моменти се държи отговорно. Те не стигат гласовете, те са 114 гласа. Да допуснем че не се избере този кабинет. Тогава отиваме на избори септември месец. Но вината няма да е на ГЕРБ, вината ще е на партиите, които не са проявили отговорно поведение“, заяви Добрев.

От ДПС не коментираха как ще се държат в зала. От „Има такъв народ“ (ИТН) – също.

Още вчера ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП заявиха, че категорично няма да подкрепят кабинет.

„Дали ще има кабинет зависи от това колко депутати ще купят Борисов и Пеевски тази нощ. Това е срам, ние оставаме опозиция и няма да подкрепим“, коментира днес съпредседателят на „Продължаваме промянатаКирил Петков.

От БСП потвърдиха позицията си срещу кабинета, предложен от ГЕРБ.

„Абсолютно единна ще бъде групата на БСП, решението е ясно - не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ. Виждането на БСП е за правителство на националното спасение. Най-реалистично е с третия мандат, но при кого ще е той – решение на президента“, коментира председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.

Най-голямата въпросителна след процесите през последните дни остава какво ще е поведението на партия „Величие“. Развръзката се очаква утре в Народното събрание.