ГЕРБ поведе в битката за европейския парламент - това става ясно от данните от паралелното преброяване на Gallup при 80% обработени резултати. За ГЕРБ са гласували 30,0% от българите.

Сензационно третата политическа сила изравни сили с втората - ДПС получава 18,4%, докато БСП взема 18,5%. На основата на предварителните данни лидерът Лютви Местан намекна за преосмисляне на коалиционните взаимоотношения с мандатоносителя.

Силен политически старт за партията на бившия журналист Николай Бареков. „България без цензура” се явява за първи път на избори и печели 10,4%.

От следващите четирима основни играчи в евровота обединението от десни партии - Реформаторски блок, е с 6,0% от гласовете и също прескача изборния праг.

Извън борда за Брюксел са АБВ. Партията на Георги Първанов взе 4,3% и не успя да спечели евромандат. Двете националистически формации „Атака” и Националния фронт за спасение на България (НФСБ) са съответно седми и осми – „Атака” с 3,0%, а НФСБ - с 3,0%.

Тези числа означават, че ГЕРБ взима най-много - шест места в Брюксел. БСП и ДПС получават по четири мандата при такава конфигурация. Четвъртите – „България без цензура”, ще имат двама евродепутати. Реформаторският блок печели едно място.

Важна е уговорката, че тези данни не са окончателни и са на база на прогнозното проучване екзит пол, така че е вероятно да претърпят промени.

Другото важно число от днешния ден е избирателната активност. Слаб интерес към изборите: до урните са отишли 35,52% от българите, които имат право на глас, сочат окончателните данни на ЦИК. От 6 533 918 имащи право на глас до урните са отишли 2 320 710 души.

Според изчисленията на Gallup при такава активност един мандат в България "струва" около 120 000 гласа.

На предишните европейски избори през 2009 г., активността беше по-висока – 37,5%.

България изпраща 17 свои представители в Брюксел, където Европа избира общо 751 депутати.

ББЦ с подкрепа от избиратели на ГЕРБ, БСП и негласували

Коалицията около „България без цензура" е получила вота на избиратели на ГЕРБ, Коалиция за България и негласували на последните парламентарни избори, коментира пред БНР Димитър Ганев от социологическа агенция Gallup, позовавайки се на екзит пол към 19:00 часа.

По думите му 15 на сто от избирателите на ББЦ не са гласували на последните парламентарни избори. Около 34 на сто от избралите днес за ББЦ на предишните избори са гласували за ГЕРБ, а 14 на сто - за социалистите.

Общият профил на избирателите на ББЦ е млади хора във възрастовите групи 18-25 г. и 26-35 г., предимно със средно образование.

За десните - ГЕРБ и Реформаторски блок, са гласували хора с по-високо образование, от столицата и големите областни градове. За БСП и ДПС са гласували хора със средно и по-ниско образование, от по-малки населени места.