Идеологът на партия „Величие“ Ивелин Михайлов разказа за опитите за натиск и купуване на депутати от ПГ. По думите му още на 19 юни той е получил телефонно обаждане, в което му е казано „Трябва да подкрепите правителство на ГЕРБ и ДПС, иначе ще има компромати срещу вас“.

По думите му предложение е имало и към Николай Марков. „На 15 юни ми беше казано от Марков, че има предложение, в което можем да поемем министерство, да покажем какво можем да работим, ако подкрепим правителство“, каза Михайлов.

Според Михайлов такива индикации са идвали и от друг депутат в партията – Виктория Василева.

„Още от 9 до 21 юни постоянно тече някакъв процес, в който все едно ние трябва да припомняме на нашите депутати и полковник Марков, че сме дали обещание на хората, а неусетно виждам как отиваме в друга посока“, каза Михайлов.

Поради тази причина той организира среща с ПГ на „Величие“, на която отива само Марков със закъснение.

„Той дойде и ми каза – Иво, ти в момента правиш изказвания, които ще ти докарат 10 години затвор. Ти склоняваш хора, упражняваш влияние“, цитира Михайлов.

По думите му неговият съпартиец е започнал „да повтаря мантрата на хора, които искат да му скалъпят нещо“.

„Той ми каза – Разреши ми да ти реша финансовите проблеми. Спри да се занимаваш с политика. Това ми го каза Марков, който нямаше пари за кафе. Той дори май не е член в партията – не си е платил членския внос“, каза още Михайлов.

По думите му той го уверил да не се притеснява, но Марков отговорил „Ти не разбираш последствията, ти ще бъдеш унищожен. Смъртта ти няма да е достойна. Ти ще бъдеш смазан, захвърлен, нападнат и от твоите, и тогава унищожен“.

По думите на Михайлов твърденията на Марков, че е единствен идеолог на партията, не са верни, защото „той не може да управлява и двама човека“.

„Когато човек отиде на ново място, започва разузнаване с бой. Около партия "Величие" се случват много неща в момента. Това не означава разцепление в партията или по някакъв начин край на идеята ни. Тя е като влак - едни хора се качват в нея и слизат“, каза Михайлов.

На живото предаване в YouTube присъства и депутатът от ПГ на „Величие“ Красимира Катинчарова. По думите ѝ разделението в групата се е получило почти веднага след съставянето на ръководството в групата, основано на „дългогодишни приятелства от 15-20 години“.

По думите ѝ гласуването за председател на НС е било представено на депутатите от „Величие“ като незначително. След гласуването депутат Виктория Василева казала, че „партията е показала конструктивна линия на поведение и тя е получила персонално поздравления от няколко посолства“.

Тя допълни също, че когато Николай Марков е поискал извинение от Ивелин Михайлов, това не е било съгласувано с депутатите. По думите ѝ на събрание на парламентарната група е било взето решение от ПГ да кажат, че няма разкол във „Величие“.

Катинчарова е категорична, че никога не са говорили „Величие“ да подкрепи програмно правителство.