Част от пътя за Банско се срути. 35-метровата подпорна стена, която поднесе вчера, не е издържала на продължилите проливни дъждове. От три дни АПИ предупреждава, че стената е напукана и има опасност от свличането ѝ. Това стана факт тази сутрин на 15 км след Симитли в посока Предел.

Високата 5 метра подпорна стена е рухнала в река Гравешка. Около 10 м от лентата в посока Предел се е сгромолясала в реката. На място има екипи на пътноподдържащата фирма, която пропуска на етапи превозните средства само в лявата лента. Мантинелата виси във въздуха.

Най вероятно има скъсани далекосъобщителни кабели. Пропадналият участък е на около 500 м преди разклона за махала Марево, на село Градево. Срутилият се днес участък е рехабилитиран през 2007 г.

Инженери направиха оглед, за да вземат решение какви мерки да бъдат предприети. За изграждане на нова подпорна стена освен пари, ще трябва и време - най-малко 40 дни.

За сега пътят няма да бъде затворен изцяло, казват от АПИ. Ако въпреки уверенията на пътната агенция се стигне до затваряне на пътя, възможните алтернативи за шофьорите са през Юндола и през Папазчаир, и двата маршрута удължават значително разстоянието.

"Опасенията са големи, още повече, че времето се разваля, т.е предстоят дават още дъждове да валят, а това означава, че срутването ще бъде още по-голямо", заяви кметът на Банско Георги Икономов.

Междувременно обстановката след снощното наводнение в Севлиевско се нормализира. Нивото на река Росица вече е в нормата. Рано тази сутрин започна отводняването на пострадалите жилищни постройки. Четири са къщите, които ще разчитат на помощта на пожарните екипи. Основно придошлата река е заляла дворове и селскостопански постройки. Пострадали хора и животни няма.

В Дебелец и Килифарево високите нива на водите на реките са довели до частично заливане на земеделски земи в най-ниските участъци. Няма залети и пострадали хора, къщи и сгради. В момента речните нива на територията на общината са относително високи, но безопасни. И през днешният ден остава в сила разпореждането за постоянно наблюдение на реките и докладване за тяхното състояние.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите