Христос Воскресе! 

В катедралния храм "Св. Александър Невски" бе отслужено Пасхално богослужение за Възкресение Христово. Службата бе оглавена от наместник-председателя на Българската църква - врачанския митрополит Григорий. След смъртта на патриарх Неофит това е вторият път, в който страната ни посреща Великден без глава на църквата.

Тази година българска делегация не отиде до Ерусалим, за да донесе пламък от Благодатния огън. В Русе обаче бе донесен огън от Румъния и той бе разпространен в още няколко града в Северна България.

В София храмовете бяха осветени с Благодатен огън, но този, измолен миналата година. Той се съхравнява в параклиса на Светия синод, както и в митрополитските катедрали в цялата страна.

На службата в патриаршеската катедрала присъстваха служебният премиер Димитър Главчев и още представители на властта.

Снимка: Ладислав Цветков

Каква е историята на Великден?

Великден или Възкресение Христово е денят, в който християните честват възкръсването на Исус Христос. Според Библията това се случва на втория ден след като Христос е разпънат на кръст и погребан.

Според евангелиетата празната гробница е видяна от жените мироносци, които посещават гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Пред тях се разкрива истината за кончината на Исус – той не е умрял завинаги, а е претърпял адски мъки в полза на човечеството и след явяването си на тези хора ще се издигне жив до отца.

Това е най-светлият християнски празник и бележи началото на т.нар. Светла седмица, която започва веднага след Страстната седмица. Денят се нарича още Светла неделя.

Снимка: iStock

Хората се поздравяват с израза „Христос Воскресе!“, на който се отговаря с „Воистина Воскресе!“

Легенда за великденските яйца