Изненадваща градушка падна в късния следобед в някои части на София. Най-силно валя в столичните квартали "Младост" и "Студентски град". Зрители на bTV ни изпратиха видеокадри. На някои от тях се вижда как градушката е изпочупила прозорец на автомобил.

На места в центъра на столицата няма ток, алармираха зрители на bTV.

Бурята не спря над 4 часа, а задръстванията са огромни на някои булеварди в пиковите часове. "Цариградско шосе" бе блокирано към 19 ч. В един от столичните молове приземният етаж беше наводнен, също така беше и наводнена детска градина.

Градушка падна и в други столични квартали като „Дружба“ и „Надежда“, а бурята в столицата започна малко след 16:00 часа и не стихва вече четвърти час. Задръстванията из града и централните булеварди са километрични, а валежите и гърмежите не стихват.

Аварийните екипи на Столичната община извършват обходи на терен и реагират на сигнали във връзка с интензивния дъжд придружен с градушка над София. Екипите са реагирали на четири сигнала за завирявания в търговски обекти и един подлез.

Започнало е отводняване на транспортния подлеза на бул. „Цариградско шосе“ при търговски обект. Транспортният подлез е временно затворен за движение.

Градският транспорт се движи навсякъде, с изключение на автобусна линия №8, която е пренасочена към ул. „Искърско шосе“.

Извършва се наблюдение на речните корита и общинските язовири, които са в нормите.

Снимки от бурята бяха публикувани и във Фейсбук страницата Меteo Bulgaria. В групата "Забелязано в София" бе качена снимка, на която се вижда как колите са се скрили под мост.

Снимка: Светослав Гергов/Забелязано в София

Електрически стълб се възпламени на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в София. Това съобщиха свидетели в социалната мрежа Фейсбук.

По първоначални данни причината за пожара е удар от мълния.

Екипи на пожарната отстраняват последиците след проливния дъжд в София

Почти 90 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка в столицата, са получени на тел. 112. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Екипите на пожарната служба действат на различни локации, основно на територията на кварталите „Младост“, „Мусагеница“ и „Сухата река“.

Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора.

Междувременно стана ясно, че голям приток е имало и в язовир „Кастел“ в Габровско. Нанесени са щети на селскостопански постройки.

Снимка: bTV

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна, съобщиха от НИМХ. 

На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури. Там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки.

През нощта ще бъде почти тихо, а през деня ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 19°.