Газовият проект „Нептун Дийп“ в румънски води застрашава живота в Черно море, съобщават от „Грийнпийс“ - България.

Според „Грийнпийс“ конструирането на „Нептун Дийп“ би довело до негативни ефекти върху застрашените видове муткур и средиземноморски буревестник, а във водите на Черно море ще бъдат изхвърлени над 5 млн. кубични метра отпадъчни води, които лесно биха стигнали България заради естествените течения.

Снимка: Грийнпийс - България

„Рискът от аварии в подобни платформи е огромен поради военните действия в Украйна, а румънските власти не предоставят информация за изследванията за екотоксичност на проекта, което повдига сериозни опасения за здравето на българските граждани и живота в Черно море“, се посочва в съобщението.

„Изчисленията демонстрират, че търсенето на изкопаем газ в Европа ще спадне с 32% до 2030 г. До 2035 г. предлагането от съществуващи проекти и договори ще надвишава търсенето в ЕС, дори без да има нужда от допълнителен внос на LNG (изкопаемото гориво втечнен газ) или тръбопроводи. В същото време според оценките на самите инвеститори добивът на газ чрез „Нептун Дийп“ няма да успее да стартира преди 2027 г. Може би по тази причина инвеститорът напълно е захвърлил безопасната поддръжка на останалата газова инфраструктура в румънската част на Черно море“, казват природозащитниците.

Снимка: Грийнпийс - България

В становище, изпратено към Министерството на околната среда и водите, „Грийнпийс“ - България изразява остри критики към „Нептун Дийп“.

„На българските граждани не е предоставен реален достъп до обществени консултации, тъй като такива ще се извършат единствено в Каварна и никъде другаде“, допълват от „Грийнпийс“.

„България, разбира се, дори на теория няма икономическа или каквато и да е друга изгода от този проект, защото не е участник в него. За нас ще останат само тежките последствия за околната среда и живота в Черно море“, казват още от организацията.