В Окръжния съд в Бургас продължава делото за смъртта на двамата полицаи, загинали при гонка с мигранти през лятото на 2022 г. На днешното заседание се разпитват роднините на двамата униформени. 

Обвиняем е шофьорът на автобуса - сириецът Омар Аднан. Само петима от мигрантите, превозвани в автобуса, са били разпитани пред съдия непосредствено след катастрофата, призна наблюдаващият прокурор Димитър Узунов.

От всички призовани мигранти само един се яви днес в залата. 24-годишният Уалит Абрахим Хамид, един от пътниците в автобуса, заяви пред съдия, че за първи път вижда подсъдимия Омар, който е шофирал по време на фаталната гонка.

Снимка: bTV

“Около полунощ излязохме от гората, качиха ни в автобуса, като ни казаха да седнем под задните седалки, за да не ни виждат отвън. Потеглихме с автобуса и чухме силен удар, не можахме да разберем какво става, вдигнахме глава и видяхме, че сме се ударили в полицейска кола. По време на пътуването имаше хора, които не можах да видя, но ясно чувах, че ни казваха да пътуваме с наведени глави и да стоим долу. 8-годишното дете на брат ми, което пътуваше с мен, пострада от счупени стъкла. Още като излизахме от гората, автобусът се блъсна в дърво и счупи стъкло. По пътя чувах полицейски сирени, но не ги виждах. Тъй като звукът беше много силен, предположих, че са зад нас”, разказа Уалит Абрахим Хамид.

За останалите стана ясно, че са напуснали самоволно бежанския център в Харманли и са в неизвестност или не са били намерени от полицията на посочените адреси, където е трябвало да живеят на квартира.

Тежкият инцидент стана през август 2022 година. Обвиняем за смъртта на двамата полицаи е сириецът Омар Аднан. Той е шофирал пътническия автобус, натоварен с 47 нелегални мигранти и след гонка е бълснал патрулния автомобил, застанал на пътя му.

Снимка: bTV

Близките не са свидетели на инцидента, но защитата държи да бъдат разпитани всички, които имат отношение към случая. Роднините ще удостоверят, че загиналите полицаи са дългогодишни служители на МВР с опит.

Делото ще продължи в края на юли с разпит на граничните полицаи, участвали в гонката с мигрантите.