Каква е позицията, с която България ще отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон? Това поискаха да разберат депутатите по време на днешното си заседание.

За изслушването бяха повикани служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-министърът на външните работи Невяна Митева.

Главчев заяви, че няма нищо неестествено и странно в позицията. Поиска да успокои гражданите, че няма да бъдат изпращани български войски в Украйна. "Няма как с премиера да разсекретим позицията на България за Срещата на върха на НАТО, тъй като тя се базира на секретни документи на Алианса", уточни министърът на отбраната Запрянов. 

Срещата предстои от 9 до 11 юли. Българската делегация трябваше да бъде водена съвместно от Главчев и президента Румен Радев, но последният отказа с мотива, че не е съгласен с част от позициите, които трябва да бъдат защитавани.

В парламента Байрам Байрам от ДПС попита кое е смутило дотолкова президента, че да откаже да води делегацията. Главчев отговори, че това е лично решение на държавния глава и няма как да го коментира.

Христо Гаджев заяви по повод на част от документите, които са секретни: „Освен нашите приятели, но и нашите неприятели ги четат. Колкото по-малко споделяме, толкова по-добре за националната сигурност“.

В крайна сметка по предложение на „Има такъв народ“ бе решено изслушването на тримата представители на служебната власт да бъде в закрито заседание. Тошко Йорданов заяви, че има известни съмнения за отказ от национален суверенитет. Традиционно се консолидира и с президента Радев, посочвайки, че той е абсолютно прав, като е отказал да изразява тази позиция.

Изслушването продължи 3 часа.