bTV ще проследи гласуването на новия кабинет със специална програма утре, 3 юли.

Обедната емисия на bTV Новините ще бъде с удължено издание до 12:55 часа, когато започва извънредно студио с водещ Виктория Петрова.

Дали правителството, предложено от ГЕРБ-СДС, ще успее да събере достатъчно гласове в пленарната зала на Народното събрание, вижте в ефира на bTV на 3 юли от 12:00 часа.

Най-голямата група в парламента – ГЕРБ-СДС, получи от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на редовен кабинет. С министри от няколко предишни кабинета на Бойко Борисов и лица от служебното правителство на Димитър Главчев коалицията ще опита да спечели подкрепата на Народното събрание за редовен кабинет.

Без изненада Росен Желязков е номинацията за кандидат за министър-председател. Той е дългогодишен кадър на ГЕРБ, техен депутат, министър и председател на 49-ото НС. Не беше изненада и че той прие мандата, такива бяха заявките. Изненада дойде, когато той заяви, че е готов със структура и състав на кабинет, които изчете пред президента. Желязков ще има един заместник – Томислав Дончев, който освен вицепремиер, ще бъде и министър на иновациите и растежа. 

Предлага се седем министри от служебната власт да останат и в неговия кабинет: министърът на финансите Людмила Петкова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на отбраната Атанас Запрянов, министърът на транспорта Георги Гвоздейков, министърът на правосъдието Мария Павлова, министърът на туризма Евтим Милошев и министърът на земеделието Георги Тахов.