След снощните порои бедствено положение е обявено в общините Чавдар, Мирково и Златица, съобщиха от областната администрация на Софийска област.

Силен дъжд, градушка и торнадо премина снощи през село Чадвар. Екипи на пожарната цяла нoщ отводняваха, електротехници отстраняваха авариите след падналите електрически стълбове.

Вижте видео от главната улица на Мирково, озаглавено "Ледена епоха"!

Вижте какви са последствията от градушката в Карлиево!



Карловското село Климент също е в бедствено положение след едночасов порой. Има наводнени приземните етажи и мазетата в десетина къщи. Кметът на селото Мано Манов обясни пред bTV, че бурята е разрушила много сгради, селскостопански постройки и навеси. Заради голямото количество дъжд, който е паднал в района, реките, които се стичат от Балкана са залели селото. „Всички пътища са в окаяно състояние”, каза Манов. По думите му, водата ще бъде изпомпана, но щетите за пострадалите семействата и за кметството са големи.

Пожар, предизвикан от мълния, е унищожил около 50 квадратни метра от покривната конструкция на автогарата във Върбица, Шуменско. Огнеборци са потушили стихията малко след полунощ. Пострадали хора няма.

Част от къща в квартал „Лозенец” в Стара Загора се е срутила след снощните обилни валежи. Живеещите са били евакуирани и не са пострадали. Помещения в други пет сгради са наводнени.

На много места в страната се едри ледени късове и унищожиха посеви и реколта. В рубриката "Аз, репортерът" получихме много клипове и снимки. В село Мирково градушката затрупа улиците като сняг по време на зима.

Опасност от нови порои

И днес има опасност от нови порои. Предупредителен жълт код за проливни дъждове, гръмотевични бури и градушки е обявен в Северна и Източна България. От Министреството на околната среда алармират и за повишение на нивата на реките Огоста, Искър и Янтра. Заради дъжда е възможно да бъдат достигнати високи и критични прагове.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес се очакват дъждове между 13 и 60 литра на квадратен метър. 

Изпращайте вашите снимки и видеоматериали от обстановката в страната в рубриката "Аз, репортерът"!

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите