Антикорупционният закон на път да разбърка тотално местните парламенти. Съветници, които досега са правили бизнес с общините, в които са избрани, излизат от фирмите си, а други напускат местната власт, за да запазят бизнеса си.

Общинските съветници трябва да подават декларации, които нито са готови, нито има кой да приеме, а срокът изтича след седмица, според изискването на закона.

„Чакаме инструкции от ЦИК, как да процедираме оттук нататък и съответно кой ще създаде декларацията, кой ще поддържа регистър , кой ще я приема и ще я публикува”, каза Пламен Лечев – председател на ОИК – Хасково.

До две седмици трябва да заработи  комисията по корупция, а законът вече действа. В Хасково поне 10 общински съветници, чиито фирми работят с общината, вече са  в конфликт на интереси.

„Няма поставени срокове, тоест от 19 януари,откакто новият закон е в сила, тези хора са в конфликт на интереси”, коментира общинският съветник "Коалиция за Хасково" Георги Пеев.

Съветниците или трябва да напуснат Общинския съвет, или фирмите си. Митко Полихонов е избрал да се раздели с бизнеса.

„Фирмата ще продължава да работи и да си обслужва договора, докато той съществува. Ние сме играли преди 10 години на конкурс, така че няма логика в случая да излизаме, но все пак, трябва да спазим закона”, заяви зам.-председателят на Общинския съвет в Хасково Митко Полихронов.

„Абсолютно не оправдавам позиция – напускам си бизнеса и оставам в Общинския съвет при  положение, че има десетки вратички. Да, ти можеш този бизнес да го прехвърлиш на лице Х”, каза общинският съветник Георги Пеев.

От община Хасково отказаха да съобщят с кои фирми на общински съветници имат сключени договори.

Скандалът „Кумегейт” в Хасково осветли бизнес за милиони между кметството и  председателя на общинската бюджетна комисия Даниел Гаргов.Той вече е в процедура на излизане от фирмите си, както е по новия закон.