Само два дни остават до повторното гостуване на Dub FX в милата ни родина (записвайте – 19 ноември, зала 3 на НДК). Той и спътниците му – Flower Fairy и Cade, също са ни мили и предполагайки, че и сред вас има такива, които ги любят, тачат, милеят и с готовност попиват всичко за и от тези артисти, решихме да ви предложим за следобедно попиване едно кратко интервю с Dub FX.

Вече споменахме, че Dub FX и друг път е гостувал в страната ни (2010-a), затова започваме с...

Какво е впечатлението ти от българските фенове?

Феновете ми имат сходни интереси, независимо от коя държава са. Ако харесват музиката ми, обикновено си приличат и по начин на мислене – канадци, европейци и дори новозеландци...

Познат си като уличен артист, но с набирането на популярност и пътуванията ти за участия по света ти се налага да свириш на различни места – клубове, зали и т.н. Това променя ли по някакъв начин шоуто ти? Къде се чувстваш най-комфортно?

Харесва ми да се изявявам на всякакви места. На улицата е забавно, защото съм свободен да правя каквото си искам. В клуб е забавно, заради тежкия бас, който не се получава на улицата... Фестивалите са ми любими, защото съчетават и двете.

Прави ми впечатление в интернет, че е често срещана грешка хората да говорят за теб като за бийтбокс артист, докато бийтбоксингът е само част от музиката ти. Как искаш хората да мислят за твоята музика? Като каква искаш да я възприемат?

Не ме интересува много какво мислят за музиката ми. Харесвам да пиша песни и да ги пея. Ако трябва с бийтбоксинг и loop да привлека вниманието ти, нека е така... но ако не ти харесват песните, които правя, не очаквам от теб да ги слушаш.

Как създаваш песните си? Винаги ли се появяват докато импровизираш нещо някъде или процесът е по-целенасочен?

Всеки път е различно. Понякога започвам с ритъм и пиша текст върху него, друг път започвам с текста и завъртам ритъма около него. Понякога пък просто импровизирам и нещо се получава от раз... Обикновено е всички тези неща заедно и създавам една песен от три различни идеи...

Виждам в интернет, че вече имаш последователи – много млади хора се опитват да правят това, което ти правиш и до голяма степен копират стила ти. ОК ли си с това? Пишат ли ти хора с молба да ги подкрепиш или да ги посъветваш за нещо и какво би казал на човек, който е тръгнал по твоите стъпки?

Нямам проблем с това, че хората ме копират, защото аз също съм копирал някого. Нищо не е оригинално. Всичко е вдъхновено от нещо друго – ВИНАГИ! Няма такова нещо като "напълно оригинална идея". Когато хората ме молят да им дам съвет за нещо, отговарям и се опитвам да помогна. Като ми изпращат песен и на мен ми хареса, "поствам" я на "стената” си (във Facebook - бел. ред.). Но ако не ми хареса, тогава не я "поствам".

Но аз съм само малка част от системата в крайна сметка. На практика никой конкретно не ме е учил да правя това, което правя и все пак всичко и всички са ме научили на това, което знам!

На концерта отново излизаш на сцената в компанията на Flower Fairy и Cade. Бях на шоуто преди годинa в клуб Ялта, както и много други хора, ще има ли нещо различно този път?

Винаги се опитвам да правя нещо по различен начин. Flower и Cade ще бъдат до мен и ще ми помагат да разтърсим сцената!

"Always at my side as we rock a stage show" - както се пее във "Flow", която няма как да не чуем на концерта на 19 ноември в София. Поне се надяваме...