Експерт: Оводненото сирене е много бяло и твърдо

На пазара е пълно с продукти с повече от 60% вода, показа проверка на „Активни потребители“

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  10:50 ч. 18.11.2022 г.

Последната проверка на „Активни потребители“ на саламуреното сирене на пазара показа, че в него отново има твърде много вода. От тестваните 47 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%.

„Рекордьорът отива до 86% вода, още малко и ще достигне краставицата“, каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Богомил Николов от „Активни потребители“. По-евтините продукти са с повече вода, но цената невинаги е гаранция, уточни той.

Николов предупреди, че воднистите сирена са много бели и твърди.

„Стегнатата консистенция се дължи точно на добавките, които имат за цел да задържат водата. Понякога имат и доста гладка структура, особено тези по ранните имитации – с палмовата мазнина“, обясни експертът.

Той напомни, че проверка на „Активни потребители“ преди две години показа същото – има много оводнени сирена на българския пазар. След това е приета наредба, която поставя граница на водното съдържание в саламуреното сирене – до 60%.

„Всички сирена, които имат водно съдържание над 60%, могат да се продават само опаковани не на щанда с насипните продукти. Те трябва да имат надпис: „сирене с повишено съдържание на вода“. Всички продукти, които сме закупили, нямаха такъв надпис“, каза Николов.

Според него на пазара е пълно с оводнени сирена, защото няма контрол.

Гледайте целия разговор във видеото!

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече