Северна Корея ще продължи да се радва на подкрепата на единствения си значим съюзник на международната сцена - Китай. Премиерът Вън Цзябао изрази увереност в успеха на наследилия властта Ким Чен Ун за построяването на социализма.

А в Северна Корея милиони хора продължават под строй да се покланят пред паметници и портрети на починалия Любим ръководител.

Ким Чен Ун отдаде почит пред ковчега на баща си, изложен за поклонение в центъра на Пхенян. Военната върхушка даде безрезервната си подкрепа за младия ръководител, но според южнокорейското разузнаване, младият Ким ще трябва да дели властта с военните и с могъщия си чичо Чханг Сунк-тхек. 65-годишният зет на починалия лидер е член на комисията за национална отбрана, чийто председател бе Ким Чен Ир. Синът му обаче не бе назначен на овакантения пост, но издаде първата си заповед за преустановяване на всички военни учения и връщане на войската в казармите.

Същевременно над пет милиона севернокорейци са се поклонили пред паметници на Ким Чен Ир през последните два дни. Заради националния траур бе отложено и откриването на огромния представителен магазин в центъра на столицата - витрина на режима пред чуждите журналисти.