Ставаме алергични към все повече продукти, които слагаме на кожата. Това коментира в студиото на предаването "Тази сутрин" доц. Мирослава Кадурина, шеф на клиниката по дерматология във ВМА. В последните години всичко ни е вредно – всяко профаниране на една ситуация е неправилно. Слънцето е необходимо за човешкия организъм. Вредна е модата да се прави тен, коментира тя.

Има едно междинно положение и то е да имаш умерен тен. Това не се приема за погрешно, но съществува и агресия срещу кожата, която много хора си причиняват сами. Търси се златната среда – между прекомерното излагане и липсата на всякакъв тен, обясни доц. Кадурина

Слънчевото изгаряне е изключително опасно. Клетката пази всички натрупвания. Ако дете изгори от слънцето, проблемът може да се появи след години. Има капаците, който една клетка може да поеме, но това е индивидуално. Слънце защитата е индивидуална за всеки човек.

Важно е какви бенки имате – всеки ги има и те са различно опасни. Дори обикновеното излагане на слънце при някои от тях обаче може да бъде опасно. Всяка една бенка, подложена на дразнение, като слънчево изгаряне може да доведе до най-тежко раково заболяване, поясни тя.

За трета година ние организираме форум , на който събираме естетичната медицина и дерматологията. Има различни демонстрации за различни практични умения, както и лекции. Обсъждат се последните новости в сферата. Ще има тема за детските алергии, ще има и друга за защитата от слънцето. Програмата е все по-насочена към връщането на естествения вид. Всички новости, които идват в медицината са свързани именно с това – да се върнем към естественото, посочи шефът на клиниката по дерматология към ВМА.