В много страни октомври е обявен като месец за борба с рака на гърдата. На 12 октомври Националният онкологичен център за доболнична помощ отваря врати за безплатни профилактични прегледи за млечната жлеза с предварително записване.

Много са примерите на хора, преживели страшната диагноза рак на гърдата, за които знаем, че са излезли като победители над болестта. Първото условие е личната отговорност за собственото здраве и посещаване на профилактичните прегледи.

"Тези профилактични прегледи, които вече са рутинна практика в нашия център, са изключително необходими на пациентите и те позволяват един облекчен достъп до съответния специалист. И при регистриране на определен проблем ще ги насочим към точното място за лечение. Независимо от начина, по който те се провеждат, например клиничен палпаторен преглед, това, което ще направим на 12 октомври, или мамографски изследвания, те трябва да се посещават", категорична е д-р Мариана Димитрова, хирург.

Сред победителите над рака е и Галина Йончева: "Вследствие на такива ежегодни контролни прегледи беше открит моя проблем през 2003 г. Бях оперирана от едно страшно нещо за всяка жена и все пак се оказа, че може да бъде победено. Необходимо е да не чакаме проблемът да избухне с най-голяма сила, а да вземем мерки предварително, така като съм направила аз”.

"Профилактиката е задължителна поради факта, че ранната диагностика е тази, която довежда до органосъхраняваща операция на млечната жлеза и която дава оптимистична прогноза", напомня д-р Димитрова.

Препоръката към всяка жена е

да се самопреглежда и ако установи наличие на бучки в гърдата, увеличени лимфни възли в подмишничните ямки или промени в зърното, да се обърне към лекар.

"Профилактичните прегледи са абсолютно необходими и изобщо не са болезнени. Напротив те са задължителни. Престъпление е спрямо себе си да не искаш да ходиш на лекар: "Виждаш ли, да не предизвикваш съдбата". Това е невежество, пълно невежество", категорична е Галина.

Възможност за безплатен преглед на гърдите от хирург е обявеният ден на отворени врати на 12 октомври в Националния онкологичен медицински център за доболнична помощ с предварително записване на регистратурата.

Телефон на регистратурата 807 62 79.