Малко вероятно е да бъдат извадени още оцелели от потъналата платформа "Колская" край руския остров Сахалин. Това обявиха руски специалисти.

Въпреки малките шансове, все пак те съществуват. Затова в Далечния Изток на Русия продължава спасителната операция. В нея участват четири кораба, самолет и хеликоптер.

Съдбата на нашия сънародник Живко Жеков, който се е намирал на платформата, остава неизвестна.

Работата на Жеков като вещо лице е била да следи за транспортирането и укрепването на платформата, която е строена преди четвърт век. Той заминал на 30-ти ноември и най-късно утре трябвало да се върне. Към момента от водата са извадени живи едва 14 души от общо 67 на борда.

"Наистина условията не са били идеални, не е като на пътнически кораб, но все пак това е работа. Той самият имаше голямо желание да работи това, много поддържаше проекта и за трети път участва в преместването на платформата. Разказваше, че работата му е интересна, че го удовлетворява и имаше голямо желание да работи там", заяви Бойка Жекова.

Предстои да бъде установена самоличността на намерените тела

Засега може да се говори за 14 спасени, 16 загинали и 37 безследно изчезнали при трагедията с платформата "Колская".

„Към този момент са открити и извадени телата на някои от загиналите. Още 5 тела, без признаци на живот, са забелязани в района на потъването. Съдбата на останалите за момента е неизвестна. В момента следователите разпитват спасените, както и длъжностните лица, отговорни за транспортирането на платформата”, Владимир Маркин.

В хода на продължаващата спасителна операция,

в която участват два хеликоптера, ледоразбивачът "Магадан" и буксирният кораб "Нефтегаз-55", са били намерени спасителна лодка и четири сала от потъналата платформа, но на тях не е имало хора. По време на силната буря, в която попадна платформата, петметрова вълна е помела всички спасителни лодки от палубата и се предполага, че никой не се е добрал до тях, преди платформата да потъне.

Платформата "Колская", теглена на буксир от "Магадан" и "Нефтегаз-55", се преобърна в резултат на бурния вятър на 200 километра от бреговете на остров Сахалин. На борда е имало 67 души.