Простатната жлеза е много важна за мъжете. Тя има отношение към продължаване на потомството и качеството на спермата. Простатата е уязвима в полово-активната възраст. Инфекциите, на които е податлива, имат 4-5 основни причинителя.

"Когато пациентът е провел самолечение със случайно попаднали антибиотици или пък не е лекуван достатъчно дълго с подходящи антибиотици и в подходяща дозировка, тогава простатитът преминава за известно време и оплакванията намаляват. Но всъщност, при една провокация пак със случайна партньорка, простатитът от остър се превръща в хроничен.”, обяснява проф. д-р Димитър Младенов.

Урологът не свързва прекараните инфекции с хипертрофията на простатата

"Спокойно можем да кажем, че няма връзка между възпалителните заболявания на простатната жлеза и доброкачествената простатна хиперплазия. Доброкачествената хиперплазия е свързана с напредване на годините и с намаляване на мъжките полови хормони. Превантивно не бих казал, че има медикаменти, които да предпазят от разрастване на жлезата. Пациентите веднъж в годината трябва да се консултират със специалист уролог и да се изследват за простатспецифичен антиген, да се определи остатъчната урина, да се изследва жлезата ехографски или чрез ректално туширане”, заяви той.

Когато простатната жлеза още не е много голяма, лечението е с медикаменти

Целта е да се облекчи състоянието. От една страна са оплакванията от затруднено уриниране - вяла струя, която пада наблизо. От друга страна - чести позиви за уриниране, често нощно ставане и усещане за неизпразнен пикочния мехур. Когато това започне да затруднява ежедневието на мъжа, операцията е неизбежна.

С голям успех уролозите прилагат трансуретрална резекция - това е "златният стандарт” за лечение. Проф. Младенов коментира резултатите: "Той може спокойно да ходи на обществени места, без да се притеснява дали наблизо има тоалетна. Може да ходи на кино, на театър, да пътува дълго време, да шофира и всички около него да бъдат спокойни.”

Ето защо лична отговорност на всеки мъж над 50-годишна възраст е да извършва профилактични прегледи при уролог веднъж годишно.