Съединените щати са се сдобили с видеозапис, който може да стане първото реално доказателство, свързващо пряко Осама бен Ладен с атентатите от 11 септември, пише в днешния си брой вестник "Вашингтон поуст".
На записа се вижда как бен Ладен описва щетите при срутването на двете кули на Световния търговски център, и благодари на Аллах, че те са много по-големи, отколкото е очаквал.

Според високопоставен член на американското правителство, саудитецът използвал език, който подсказвал, че е запознат с планирането на атентатите.
Вестникът припомня, че администрацията на Буш обвини бен Ладен за атаките от 11 септември, но не огласи доказателства за директното му участие в планирането или осъществяването им. Администрацията на Буш обмисля дали и как да разпространи видеозаписа.

Четиридесетминутният запис явно е бил заснет от аматьор. Касетата е била изгледана от най-високопоставени представители на Белия дом през миналата седмица. Автентичността й е доказана чрез независима експертиза.

Не е ясно защо е бил направен записът, но според източници от американското разузнаване, подобни записи били обичайна практика на "Ал Кайда" за набиране на нови членове, съобщава "Вашингтон поуст".

За съществуването на подобен запис и разпространяването му сред кандидат-членове на "Ал Кайда" в Европа, се писа и в британската преса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!