Шведската полиция е арестува Ричард Хандл, който се опитал да постигне ядрено делене в собствената си кухня, съобщи Асошиейтед Прес.

Самият Хандл твърди, че просто е правил научен експеримент в домашни условия и не е знаел, че хобито му е противозаконно. Полицаите са задържали шведа за нелегално съхранение на радиоактивни вещества. В дома му са открити радий, уран и америций. По думите на 31-годишния мъж той от няколко месеца се опитвал да си направи ядрен реактор. Постиженията мъжът описвал в личния си блог.

В един момент ученият-любител се замислил има ли право на подобни изследвания и отправил питане към властите. Те предпочели веднага да го арестуват. "Винаги съм се интересувал от физика и химия. Просто исках да разбера може ли да бъде осъществено деление на атома вкъщи" – заяви за Асошиейтед Прес Хандл.

Занапред мъжът обещава да се занимава само с теоретични изследвания. Извиненията, поднесени от шведа, може да се окажат недостатъчни. Ако бъде признат от съда за виновен, го заплашват до две години лишаване от свобода.