Готварска книга, по чиито рецепти са се хранили бившите държавни ръководители преди 1989 година, се появи при ремонт на столичен хотел. Сборникът от близо 800 страници разкрива, че държавниците са обичали да ядат преди всичко месо. Някои от тях, като дъщерята на Тодор Живков - Людмила, пък са били вегетарианци.

Книгата, по която са се забърквали отбраните ястия на бившите "първи" е в ограничен тираж. Тя била достъпна само за готвачите, които са готвили за политическия елит и дипломатическия корпус. Рецептурникът започва с цитат на Тато, от който става ясно, че храната е вид политика.

От Полютбюро, оказва се, не са обичали прекалено претенциозните ястия. Те харесвали храна по традиционни домашни рецепти. Подобно на работническата класа и партийните величия са обичали шкембе и дори пържен мозък, разказва младият майстор готвач Дико Тончев, който разлистил рецептурника.

Самият Тодор Живков обаче рядко стъпвал в заведенията, запазени за червената върхушка. Той обичал да се храни понякога по спартански, у дома.