"Осама не е бил в Тора Бора през последните дни, а дори и да е бил, вероятно е преминал в Пакистан",  добави говорителят на Съюза. Защитниците на Тора Бора са оказали ожесточена съпротива. Антиталибанските бойци са заловили членове на арабски семейства,включително жени,  укриващи се в комплекса. 
Новоизбраният премиер на преходното правителство на Афганистан Хамид Карзай заяви, че засега не се знае къде е и талибанският водач молла Мохамед Омар.
Той и приближените му трябва да бъдат изправени пред съда, смята Карзай.


Афганистанският народ трябва да реши каква да бъде съдбата на молла Омар, каза внукът на бившия афганистански крал, Мустафа Захир.

Обсадените в град Кандахар талибани започнаха, тази сутрин,  да предават оръжията си на бойците на Северния съюз.

Талибаните се предават и в югозападната провинция Хелманд, съобщи "Афган Исламик Прес".

Антиталибанските сили навлязоха в пещерния комплекс Тора Бора, съобщават източници на Северния съюз в Афганистан. Същевременно източник на пакистанското разузнаване твърди, че по-голямата част от пещерите е вече под котрола на пущуните. Според кореспондента на телевизия Ал Джазира, още две местности южно от Джелалабад били бомбардирани от самолети на Съединените щати.  

Районите около пещерите на Тора Бора са били подложени на масиран танков обстрел от страна на пущуните с подкрепата на американската авиация.

Според военния говорител на Северния съюз първите пущунски сили се намирали вече във главния пещерен комплекс, където се предполагаше, че се намира базовият лагер на бен Ладен.

 Там били открити семейства на талибани, но не и самия Осама. Издирването е продължило и в съседни пещери. Официални талибански източници съобщават за 6 убити и 5 ранени талибани.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!