Дванадесет годишно момче и неговата майка загинаха при пожар в жилищна кооперация във Варна. Те живеели на последния етаж и при опита да напуснат сградата се задушили от пушека на стълбището. Собственичките на апартамента, където е избухнал пожара - майка и дъщеря, са настанени във Военна болница без опасност за живота.

Пожарът избухва в апартамент на втория етаж. Майката и дъщерята бързо напуснали жилището. Оставят отворена входната врата на апартамента и димът изпълва стълбищния коридор. Пожарникарите идват четири минути след подаването на сигнала.

"Двама от тях тръгват нагоре по стълбищната клетка, за да търсят начин да извършат отдимяване на входа и в поредицата от тези действия намират телата на детето и на жената", разказва главен инспектор Тихомир Тотев - шеф РЗПАБ Варна.

Телата са били изведени извън сградата и в продължение на близо десет минути до идването на Бърза помощ пожарникарите са реанимирали детето и жената. От цялата кооперация единствено те са тръгнали през задименото стълбище.

"Няма рецепти за поведение, всеки пожар е различен, но най-общо ако си бяха останали вкъщи и бяха изчакали нашето идване, може би щяха да са живи", обясни главен инспектор Тотев.

Собственичките на изгорелия апартамент са настанени в болница без опасност за живота. Причината за пожара предстои да се изяснява, но според специалистите вероятно става въпрос за късо съединение.