15 души пострадаха при изтичане на амоняк в млекопреработвателно предприятие в град Елена. Осем от тях са в търновската болница.

Седем от докараните в болницата вече са изписани за домашно лечение, други осем са настанени в лечебницата. Тримата, най-тежко обгазени - двама мъже и една жена, са в реанимацията. Те са с белодробни проблеми и изгаряне на лигавицата. Един от пострадалите мъже е бил опериран, заради сериозни изгаряния по ръката. Тежко пострадалата жена е ударила и главата си и има проблеми със зрението.

И тримата са в съзнание, но говорят трудно. Болницата има готовност да ги постави на командно дишане в случай на нужда. Според директора на лечебното заведение, те все още са с опасност за живота, като е възможно да останат в болницата и няколко седмици.

И тримата са намерени в безсъзнание, бързата намеса на колегите им е била решаваща за оцеляването им.

Инцидентът става към 9:00 ч. сутринта в двора на предприятието, на метри от складовете. Шофьорът на един от товарните камиони прави маневра назад и се блъска в тръба, която захранва с амоняк охладителната система.

Изтеклото количество амоняк е около 50 килограма. Отровните изпарения повалят 15 товарачи и склададжии. Тримата тежко пострадали остават в болницата, петима работници са под лекарско наблюдение.

„Това предизвиква оток и хиперемия на лигавиците на бронхите. Най-тежкото усложнение е белодробен оток, от което може да се умре", каза д-р Пламен Маринов, МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов".

По време на инцидента в района на предприятието е имало около 90 души. Част от тях е спасила мъглата, която попречила амонякът да се разнесе бързо.

Всички работници са минали инструктаж и е спазен планът за евакуация, каза Стефан Василев, управител на млекопреработвателното предприятие.

Местните разбират за трудовата злополука по кълбото дим, което се разнесло над фабриката. Течът вече е спрян, а районът- обезопасен.

„Опасност за населението няма, но въпреки това Гражданска защита направи замервания да се успокоят хората", каза областният управител доц. Пенчо Пенчев.

Според "Гражданска защита" няма опасност – замерванията не показват отклонение от нормата. Според специалистите мъглата над града е повлияла облакът да не се разнесе. Екип на bTV се срещна с директора на предприятието. По думите му става дума за небрежност от служител.

В мандрата работят около 100 души, информираха от Инспекцията по труда във Велико Търново. Експертите започват проверка за условията на безопасност.

Кметът на града Делян Мъзлев каза за bTV Новините, че аварията е локализирана веднага и не е имало обгазявяне на града. Инсталацията вече е изпразнена и няма никаква опасност за населението.

Само за първите седем месеца на годината НОИ е изплатил близо 3 млн. лева обезщетения за трудови злополуки. Като цяло статистиката показва, че инцидентите на работното място намаляват. За първите седем месеца на 2010 г. са били регистрирани малко над 1 800 трудови злополуки. Сега, за същия период от годината, те са 1 650 или с 10% по-малко.