Трябва да ви призная нещо: Обичам музика – всякаква! Но не това е признанието... Kолкото и шарени да са музикалните ми вкусове, все пак има десетки изпълнители, които с удоволствие бих обесила за гласните им струни. Доста са, наистина, но за целта на настоящия материал, ще спомена само едно име – Akon (не мога да се сдържа: Джъстин Бийбър, ако бях на твое място, бих спала с едно отворено око).

Та, Akon не е сред любимците ми, затова ми беше малко трудно да преглътна факта, че India.Arie избира него за дуетна половинка в иначе прекрасната си песен I Am Not My Hair. Песента ни убеждава, че не е необходимо да се съборазяваме с очакванията на другите за нас и да се ограничаваме със стереотипите, към които "другите” са ни зачислили. Точно затова е странно, че India.Arie се съгласява с идеята на звукозаписнатa си компания, че един дует с Akon ще помогне на музиката й да стигне до повече хора. Защо?

Все пак има и добри новини:

1.Песента излиза и в оригиналната си версия – без мяукащия гост-изпълнител.

2. India.Arie звучи прекрасно в дуети и този с Akon  не е единственият. Достатъчно е само да споменем "Alphabet song”, в която гласовитата певица партнира на суперзвездата Елмо от "Улица Сезам” :)

Забравяме за Akon, въпреки че той все намира начин да напомни за себе си, и се фокусираме върху India.Arie. Тя е родена като Индия Айри Симсън в Денвър, щата Колорадо на 3 октомври 1975г. Майка й е бивша певица, която едно време дори е имала договор с легендарния лейбъл Motown и е подгрявала Стиви Уондър и Ал Грийн. Бащата на Индия пък е бивш баскетболист. Като изключим атлетичната физика, Индия по-скоро е дете на майка си.

Музиката й може да бъде определена като цветна, каквато е и самата India.Arie. "Цветовете имат огромно значение за мен, защото мога да ги почувствам. Ако нося бяло,това е защото се чувствам спокойна и чиста. Ако нося розово, значи съм настроена любвеобвилно и съм по-отворена. Жълото означава много енергия, а оранжевото е чувствено”, споделя India.Arie и допълва, че тези усещания не могат да бъдат научени -  просто всеки ги усеща за себе си. Затова няма да ви казвам, че за мен песента Back To The Middle е черна, а Ready For Love е червена, защото това няма да означава нищо за вас. Но вие само можете да си ги оцветявате – това е хубавото на музиката!

Споменах вече Ready For Love. Току що си я пуснах, защото не бях сигурна какви инструменти има в песента и дали изобщо присъстват някакви. Просто в главата ми песента е без музикален съпровод - само гласът на India.Arie и текстът на песента. Безпощадна песен... Така се случва обикновено - когато хората са искрени, думите им попадат в целта.

Искреността е основната цел на India.Arie, когато създава песните си. Изпълнителката споделя, че винаги се стреми да изразява с музиката си всички свои чувства и убеждения точно такива, каквито са. Целта й не е да внушава идеи, да натрапва своето усещане за света или да поучава почитателите си. "Хората си мислят, че се опитвам да кажа нещо на някого, но това не е така. Аз просто изразявам себе си”, казва India.Arie и допълва, че се вдъхновява от непрестанното опознаване на живота, от всичко, което ежедневно научава. Мисията й е "да разпръсква любов, изцеление и мир със силата на думите и музиката”.

Колкото и наивно да звучи това, всъщност не е невъзможно, защото темите и пробемите, които присъстват в песните на India.Arie, са общочовешки. Всеки може да намери себе си в една или друга песен или да преживее случка от живота си чрез музиката на Индия, като това кратко триминутно преживяване може да му донесе любов, изцеление и мир. И ето ви, мисията е изпълнена.

Притеснително е когато започна да звуча едновременно като цитат от литературно-интерпретативно съчинение и "проповедник” в секта, затова ще отскоча до безопасната територия на фактите. India.Arie има издадени четири студийни албума, като още дебютният - Acoustic Soul, й донася седем номинации за "Грами". Албумът не успява да се пребори с Алиша Кийс, коят печели в 5 от седемте категории, в които и Индия е номинирана.

Вторият албум на Индия – Voyage To India, сразява конкуренцията на наградите Грами през 2003 г., печелейки в категориите "Най-добър R’n’B албум” и "Най-добро ърбън/алтернативно изпълнение” за сингъла "Little Things”.

Следват Testimony: Vol.1, Life & Relationships (2006) и Testimony, Vol. 2, Love & Politics (2009). За 8 години Индия е успяла да изпее голяма част от себе си, но признава, че с последния си албум е успяла да се представи в цялата си истинска същност. "Имаше неща, които винаги съм искала да кажа, но от които преди странях, защото са твърде политически или твърде "еди-какви-си”... Сега осъзнах, че трябва да се освободя от всички тях и да направя точно това, което искам. Testimony Vol. 2 изследва нови територии.”, споделя India.Arie и казва, че във Vol. 2 е "повече себе си, отколкото хората са я чували до момента”. Очевидно "истинското Аз” на Индия се харесва – на тазгодишните нгради "Грами” Индия печели още една от престижните статуетки.

След като се разголва до кокал с последния си албум и твърди, че най-накрая е казала всичко, което е искала, човек може да си помисли, че това е лебедовата песен на India.Arie. Така де, какво друго може да каже, след като е казала всичко. Но ще напомня (и на себе си), че India.Arie се вдъхновява от непрестанния процес на опознаване на живота и точно фактът, че този процес е непрестанен, може да ни успокои, че вдъновението на India.Arie няма да се изчерпа скоро.

Индия споделя, че работи бавно и обича да разполага с времето си, когато създава музика. Днес вече има собствена звукозаписна компания – SoulBird Music (в партньорство с Universal), което й дава независимост и й осигурява цялото време на света. Затова само можем да гадаем кога ще излезе петият албум на India.Arie. Още повече, че Индия е посланик на добра воля към UNICEF и приема благотворителнте си проект много сериозно, което може да открадне от времето й за нов албум. Но той рано или късно ще се появи. Дотогава... Та-ра-ра-ра…

С песен на уста можете да посетите и анкетата, в която можете да гласувате за следващия герой в "Музика за четене".