Броени дни преди Коледа в Лапландия кипи трескава подготовка. Пощенската служба на Дядо Коледа вече е получила 600 000 писма с поръчки за подаръци.

Щаб-квартирата на добрия старец в северния финландски град Рованиеми е затрупана с послания. За разлика от обикновено, някои от тях са изключително смущаващи. Вместо списък с подаръци, децата са притеснени, че светът е в криза и ситуацията е много тежка. Затова Дядо Коледа реши да направи предпразнично обръщение.

"Беше много трудна година. Много хора страдаха от финансовата криза, от природни бедствия и други сериозни проблеми. Заради това е много важно децата и хората по целия свят да си прекарат една чудесна Коледа. Смятам, че е много важно всички да запазят положителното си мислене и истинския дух на Рождество", заяви Дядо Коледа.

Въпреки проблемите Дядо Коледа пое ангажимента да разнесе подаръци на всички послушни деца, както всяка година. С помощта на магическа сила, те ще се окажат под елхата, но само ако малчуганите си легнат и не надничат какво се случва под коледното дърво на Бъдни вечер.