Петорна техническа експертиза е назначена на пропадналия в "Майчин дом" асансьор, съобщиха от прокуратурата. Вече е изготвено заключение от едно вещо лице, но то е послужило за основа на новата експертиза. Тя трябва да е готова до края на месеца.

Въз основа на изводите от нея прокуратурата ще реши дали да прекрати започналото разследване, което за сега се води срещу неизвестен извършител или да повдигне конкретни обвинения.

Проверка на БТА установи, че всички асансьори в сградата вече имат сложени табели както в кабината, така и по вратите. Надписите припомнят, че возилата са за шест или съответно четири човека. Пропадналият асансьор за сега остава спрян, но всички останали 13 са в експлоатация.

На 2 март около 15.00 ч. в сградата на "Майчин дом" пропадна асансьор, в който по данни на охраната са пътували 10-12 човека. Возилото пропада, докато се е движи от седмия към първия етаж.

Пожарникарите успяха да изкарат 12-те човека от асансьора, които са без сериозни контузии. Сред пострадалите бяха 8 бременни жени, акушерка и мъж от персонала. Част от тях бяха настанени в Пирогов и ВМА, без опасност за живота.