Възрастен мъж оцеля по чудо, след като падна от 6 метра в асансьорна шахта. Инцидентът се случи в новопостроена кооперация във Варна, а асансьорът е пуснат в експлоатация едва преди 3 месеца. Според фирмата, която поддържа асансьора, повредата е направена от крадци.

77-годишният Георги Славов отива на гости на дъщерята и зетя в нова кооперация във варненския квартал „Левски", когато се случва инцидентът.

Отваря асансьорната врата, но вместо да се качи в кабината полита в шахтата надолу към мазетата и пада върху тавана на асансьора. Първи на помощ се притича работещият по същото време в приземния етаж на кооперацията Росен Савов.

Пострадалият е изваден с помощта на въжета от Гражданска защита, след което хоспитализиран в спешното отделение на болница „Св. Анна".

„Счупен е тазът. Има голям кръвоизлив, който е в ретроперитоимума, където са бъбреците. Дясната подбедрица в областта на глезена е доста тежка фрактура, която е открита, разкъсана е кожата и много кървеше оттам. Беше в състояние на шок, когато го доведохме, който в момента е овладян и той е стабилен към момента", каза лекуващият лекар д-р Теодора Попова

Пострадалият Георги Славов сподели, че 31 години е работил в строителството и никога не е предполагал, че може да се случи нещо подобно - да пуснат в експлоатация асансьор, който няма гаранции за сигурност.

Той обясни, че след като вратата се отворила очаквал кабината да е на мястото си и за това потърсил ключ за осветление.

Последният технически преглед на асансьора е извършен на 27 ноември. По думите на управителя на фирмата, която се грижи за поддръжката му, всички документи са изрядни. Веднага след инцидента експерти от „Инспекция за държавен технически надзор" проиграват отново случилото се.

„Да се видят заключващите устройства, обезопасителните устройства. Всичко е нормално. Ние само като затворихме вратата и асансьорът си тръгна съвсем нормално. След това го проверявахме, по всички правила и изисквания асансьорът си работи съвсем нормално", твърди Методи Методиев, управител на фирмата, отговаряща за поддръжката на асансьора.

Според Методиев, най-вероятно асансьорът е бил повреден от крадци.

„От 2010 г. започна едно поголовно отваряне на тия врати. Тия врати могат да се отварят и със специален ключ, който ние имаме, или с някаква гидория, глухи ключове и така нататък. Търсят нещо с цел кражба. Има бобини, има алуминии, има желязо”, каза Методиев.

В момента тече разследване на инспекцията за държавен технически надзор. Резултатите от него трябва да станат ясни днес в късния следобед.