Това заяви президентът Георги Първанов след Консултативния съвет по национална сигурност. Ускоряването на преговорите с Евросъюза беше основна тема на срещата.

На съвместно заседание, тази сутрин, с ръководствата на НДСВ и ДПС, Правителството представи новата стратегия за ускоряване на преговорите с Евросъюза.

Според лидера на ДПС Ахмед Доган най-големият пролем е да се направи звено за координация по тези въпроси между НС, МС и Президента. Имаме много нови инициативи, заяви министър Соломон Паси, без да уточни какви точно.

Близо 3 часа продължи Консултативният съвет при президента по проблемите на евро-атлантическата ни интеграция. Според Георги Първанов ще се наложи промяна на представените в ЕК от Кабинета "Костов"  дати - 2004 година за приключване на преговорите ни с ЕС и  2007 година, като реална дата за членство.

"Ускоряването означава търсене на други дати, но не искайте от мен, сега да се ангажирам с конкретното им посочване", заяви президентът. " Ако останем за периода след 2006 г. - тогава бихме могли да имаме много сериозни проблеми".

Георги Първанов има намерение да представи общата българска позиция по европейската и евроатлантическата интеграция на България пред европейските и натовските представители, с които ще се срещне по време на посещението си в Брюксел и Страсбург.

На Консултативния съвет са обсъдени и две съпътстващи теми - за проблемите на съдебната система и енергийната стратегия на страната.

"Не може успешно да вървим към ЕС без реформа в съдебната система", категоричен е председателят на Парламента Огнян Герджиков. "Трябва да има съотношение между МВР, съд, следствие и прокуратура".

Все още не е ясно кои ще бъдат новите шефове на специалните служби. 

Министрите и ръководството на НДСВ и ДПС твърдят,че не са обсъждали внесения от ОДС вот на недоверие към кабинета. Председателят на парламента вероятно ще насрочи обсъждане на вота в петък.