Горските пожари в Казахстан причиниха смъртта на шестима души днес, а съседна Русия изпрати самолети за борба със стихията, която се разпространи и на нейна територия, предаде Ройтерс.

Над 500 огнеборци се опитват да овладеят пожарите, избухнали вчера по обяд, съобщи казахстанското министерство на извънредните ситуации. Евакуирани са повече от 260 села в северната част на Казахстан. Властите на централноазиатската република разрешиха на Русия да изпрати специални самолети в помощ на местните пожарникари.

Три "огнени фронта" се движат към Новосибирския и Алтайския региони на Русия, заяви руското министерство на извънредните ситуации в декларация, поместена на сайта му. Само в Алтайския регион са изгорели 334 къщи, 1 000 души са останали без покрив.

Заради горските пожари в Алтайския край бе въведено извънредно положение, съобщи ИТАР-ТАСС. По този начин в гасенето на пожарите освен местните власти се включиха обществени организации и доброволци.

Пожарите, които през последните дни обхванаха отделни части от Русия, се разпространиха към няколко села в Сибир, в които изгоряха над 400 къщи, съобщи министерството на извънредните ситуации на Русия.

Говорителката на министерството Ирина Андрианова съобщи, че в село Николаевка, на 15 км от границата с Казахстан, са изгорели 433 къщи и 1 166 души са останали без покрив над главите си, предаде РИА Новости.

Около 250 души са ангажирани в борбата с пожарите в Сибир, добави говорителката. Още няма информации за евентуални жертви и за щетите в сибирския район Алтай, на руско-казахстанската граница.

Припомняме ви, че 54 души загинаха в поредицата пожари, които обхванаха централна Русия през юли и август. Това беше най-горещата вълна за последните 130 години.