Това сочат данните на национално представително проучване, поръчано от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Според допитването страната ни не е подготвена да се възползва от евровъзможностите, здравеопазването е лошо, правосъдието слабо, а престъпността и корупцията са ненаказани.

Над 2/3 от анкетираните са на мнение, че ползите ще бъдат усетени в по-далечно бъдеще. Повече от половината се притесняват от скок на цените. Следват страховете свързани с инфлацията, емигарцията и евентуалния фалит на предприятия.

Една от най-важните ползи от единния европейски пазар за българите е работата в други държави членки, като повечето искат да само да работят, а не да емигрират.

Използването на парите от фондове се очаква да окаже най-голям ефект върху икономиката и качеството на живот. За анкетираните петте най-важни области, в които трябва да бъдат насочени средства, са - здравеопазване, развитие на селското стопанство, образование, подобряване на инфраструктурата, грижа за хората в неравностойно положение.

Според обществото съдебната система и администрацията се нуждаят не от пари, а от европейски стандарти и практики.

Най-сериозните опасения във връзка с фондовете са от концентриране на парите в близки до властта, злоупотреби и липса на капацитет. "Европейските фондове са не само огромен тест за българската политическа система, но и за нашия административен капацитет", отбелязва Гергана Грънчарова.

Според социолозите и у нас, както при последно присъединилите се, спад в еврооптимизма ще има догодина.