Властите обаче признаха, че са необходими още средства. Европейският съюз засилва помощта си за Гърция, в която от четири дни бушуват силни пожари, и полага безпрецедентни усилия за борба с една безпрецедентна катастрофа.
 
Гръцкото правителство отпусна 200 милиона евро спешна помощ за пострадалите от пожарите семейства, предприятия и общности. Властите обаче признаха, че са необходими още средства.

Въпреки че пожарите в страната затихват, те разпалиха противопоставянето между партиите във връзка с предстоящите избори на 16-и септември. Бедствието стопи преднината на управляващата "Нова демокрация" до по-малко от един процент.

Европейският съюз засилва помощта си за Гърция, в която от четири дни бушуват силни пожари, и полага безпрецедентни усилия за борба с една безпрецедентна катастрофа, заяви днес Барбара Хелферих, говорителка на Европейската комисия по проблемите на околната среда.

Според оценка на Информационната система за горските пожари към Комисията, досега огънят в Гърция е изпепелил площ от близо 270 хиляди хектара. Все пак се очаква рискът от разпространение на пожарите, особено в Пелопонес, леко да намалее през следващите дни.

В Европейската комисия непрекъснато пристигат нови предложения за оказване на помощ на Гърция, включително от страни, които досега не са предлагали помощ за борба с горски пожари като Швеция, Финландия, Чехия и Полша.

Първите три страни са предложили да изпратят в Гърция общо 6 хеликоптера, а Полша - 30 пожарникари. Румъния пък смята да изпрати в Гърция един хеликоптер Ми-17, а Белгия, която не разполага с подходяща техника за борба с горски пожари, е предложила на Гърция да участва в разчистването, което ще започне след овладяването на огнената стихия.

Същевременно стана известно, че някои от страните, предложили помощ на Гърция, са поставили въпроса за заплащане на оказваната помощ.

Барбара Хелферих заяви, че засега не може да посочи поименно тези страни, но обеща да направи това по-късно. Тя добави, че самата Гърция е изразила готовност да плати за оказваната й помощ, ако има такива искания.

Във връзка с кризата в Гърция, предизвикана от горските пожари, европейската комисия потвърди, че ще бъде създаден "постоянен център", който да координира усилията в Европейския съюз за борба с природни бедствия и да може да осигурява бърза помощ в случай на необходимост. Бюджетът на този център през 2008 г. ще надхвърли 4,7 милиона евро.

И България предлага помощ на съседна Гърция, където обстановката продължава да е изключително драматична, след безпрецедентните за страната пожари. Премиерът Сергей Станишев е разговарял по телефона с гръцкия си колега Костас Караманлис и му е предложил медицинска помощ и екипи за гасенето на огъня.