В материал "Труд" коментира старта на политическия сезон в парламента. БСП обяви, че трябва да има вот на недоверие към правителството, и то преди дебатите по приемането на новия бюджет. Но за какво? И досега не е ясно. Левите се лутат в оценките си за управлението на Борисов и не могат да формулират темата, по която да го атакуват.

"Вот на недоверие има, тема няма. Що е то?", коментира "Труд".Има достатъчно натрупана критична маса, единственото затруднение е коя тема да бъде избрана за първия вот на недоверие. Същата трудност солидарно отчетоха и от ДПС. Сега само с лутанията за какво да се прицелят в ГЕРБ, БСП и ДПС рискуват да превърнат своя вот в най-куриозния за последните 20 години.

"Дянков добавя 7%, Борисов губи 3%", представя резултатите от проучване на МБМД "24 часа". Вицепремиерът Цветан Цветанов оглавява топдесетката на политиците. Премиерът Бойко Борисов е втори, трети е президентът Георги Първанов. Сред отличниците е министърът на земеделието Мирослав Найденов, а най-критикуваният министър Симеон Дянков прибавя 7 на сто доверие.

При официалното откриване на санитарно-оздравителния комплекс "Радуга" на река Камчия, премиерът Бойко Борисов в разговор с кмета на Москва Юрий Лужков, обяви, че ще има намаление на цената на газа, отразява "24 часа". Може да е с 1%, но ще бъде надолу. Борисов обясни, че не се притеснява от вота на недоверие и попита какво искат БСП и ДПС. Да правят пак заменки, да ни спрат еврофондовете и да има престъпност ли, Борисов заяви, че има подкрепата на САЩ, Европа и Русия.    

В интервю за "24 часа" Камен Костадинов, депутат от ДПС и член на партийното ръководство е сигурен, че Доган няма висок стандарт на живот. Залязващи политици искат сблъсък между него и Борисов, затова го дадоха на съд. "Има много сериозно разминаване между истинския образ на г-н Доган и публичния, който му бе създаден с активното съдействие на медиите и пасивното поведение от страна на ДПС. Внушеният висок стандарт няма нищо общо с реалността. И няма нужда той да узаконява формално каквито и да било пари. ДПС получава 6-7 млн. лв. държавна субсидия и може да си позволи да поддържа висок стандарт на лидера си, ако реши", уточни Костадинов.    

Здравната реформа спряла през 2001 г., съобщава "Труд". Последната година на реформи в здравеопазването е 2001 г., от тогава две правителства не са свършили абсолютно нищо. Това призна финансовият министър Симеон Дянков, който бе изслушан от депутатите по настояване на "Синята коалиция" за това как са харчени парите от здравни осигуровки и какъв е резервът на НЗОК в БНБ. Вицепремиерът се съгласи с лидера на ДСБ Иван Костов, че не се изпълнява подписаното между него и десните споразумение "Пари срещу реформи" и призна, че кабинетът се е забавил с реформите.

"Пари" констатира: "Болната здравна система е с политическа диагноза". Здравната системата е в колапс. Девет години реформи няма. Парите няма да решат проблемите, коментира изданието.    

Болниците джуджета няма да спасят здравната реформа е темата на "Атака". Здравните заведения източват касата с мними пациенти, скъпи пътеки и лекарства. Клиниките прибирали 60% повече пари от НЗОК. До края на годината болниците са получили 65 млн. лв. В последните 5 години те са харчели средномесечно по 80 млн. лв. В момента Здравната каса плаща по 67 милиона, затова министър Симеон Дянков дава по още 13 млн. на месец, коментира вестникът.

Членове на парламентарната здравна комисия от СДС, ДПС и БСП обвиниха финансовия министър Симеон Дянков, че умишлено държи голяма сума в резерва на Националната здравноосигурителна каса, заради което здравеопазването страда от недостиг на средства, информира "Дневник". Комисията разгледа и гласува отчета за изпълнението на бюджета на касата за 2009 г. Хасан Адемов (ДПС), Янаки Стоилов и Евгений Желев (БСП), и Ваньо Шарков (СДС) бяха единодушни, че Дянков е използвал резерва на касата в БНБ от 1.2 млрд. лв., за да изготви балансиран бюджет за 2010 г. с цел влизане на България в чакалнята за еврозоната. А Евгений Желев дори го обвини, че харчи от резерва за дейности извън здравеопазването.

Платеното висше изгони младите в чужбина, казва за "Атака" Огнян Стоичков, председател на комисията по образование в НС. Платеното обучение ще опорочи образованието в нашите ВУЗ-ове. Те не са пазарни субекти като частните университети, ще разчитат на субсидия от държавата и на студенти, които са готови да си платят дипломата.

Разнобой в правителството между Министерството на финансите и социалното ведомство. Поводът е дискусията какъв да е размерът на минималната заплата от догодина, информира "Труд". Вицепремиерът и ковчежник на държавата Симеон Дянков обяви в кулоарите на парламента, че ще отстоява минималната заплата да остане 240 лв. и през 2011 г. Колегата му в кабинета, отговарящ за социалната политика, Тотю Младенов  държи най-ниските заплати да скочат от 240 на 270 лв. Зад това предложение преди няколко дни застанаха и представители на синдикатите. От "Синята коалиция" пък през седмицата се обявиха твърдо против вдигането на минималния доход, заради риск това да доведе до нов ръст на сивата икономика и неплащане на осигуровки. Това според тях би създало още рискове пред събираемостта на приходи, категорични бяха и от СДС, и от ДСБ.

"Труд" цитира изказване на президента Георги Първанов, направено при посещението му в Берковица. "По принцип коментирам законопроекти, които са минали през парламента, а не законодателни идеи. Но смятам, че гражданите трябва да имат сигурност, яснота за данъчните задължения напред. Мисля, че с тази политика на вдигане на данъците едва ли ще постигнем ефект".

За първи път бележим ръст на приходите от данъци, пише "Класа". НАП се договори с банките да получи достъп до кредитните досиета на фирмите. За първи път от началото на кризата страната ни бележи ръст на приходите от данъци на месечна база през август, стана ясно от отчетите на НАП и Агенция "Митници" пред парламентарната комисия по бюджет и финанси.

За "Монитор" Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, отчита, че цените по Черноморието са паднали с 20% за сезона. "Годината беше трудна. Пазарът стана много чувствителен в отношението качество - цена. Макар морето да остава предпочитана дестинация, отдихът на село и селският туризъм започват сериозно да конкурират планинските дестинации през лятото.

В анализ "Труд" съобщава, че добрата новина в предложените данъчни закони е това, че не се повишава нито една основна данъчна ставка в икономиката. Налогът върху доходите остава 10 % - също колкото и данъкът върху печалбите, ДДС остава 20 %.    

Йордан Костадинов, бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй", казва в интервю за "Класа": "ЕС няма да ни позволи отсрочка за ТЕЦ-овете. Преговорите за нов договор за доставки на природен газ са с предизвестен край. Това е стратегически проект, а като всеки такъв той има икономическа и политическа страна. За момента ние нямаме конкретна политика за енергийните ни проекти. Дали ще говорим за "Бургас-Александруполис", газопровода "Южен поток" или АЕЦ "Белене", то ние не правим политика.

Банките се запънаха за таксите, пише "Стандарт". Не са съгласни да намалят таксите за теглене на пари от банкомат. Това стана ясно след вчерашната среща на Асоциацията на банките в България с финансовия министър Симеон Дянков. Таксите, комисионите и цените на банковите услуги се подчиняват на пазарната логика и не могат да следват други намеси, каза за "Стандарт" Асен Ягодин, зам.-председател на банковата асоциация и шеф на Пощенска банка.

Ще е странно, ако новата транспортна схема се реализира, пише "Сега". Премиерът Борисов сигурно е наясно, че един от неговите министри удря и по бюджета, и по електората му. Министърът е решил да определя къде ще спира рейсът. Той чертае национална автобусна мрежа, в която има гръбнак - градовете над 30 хил. Така Севлиево, Нова Загора, Лом, Карлово, Велинград, Троян, Айтос и т.н. автоматично се превръщат във второразредни населени места. Новата транспортна схема трябва да заработи от началото на 2012 г.? Ако е толкова блестяща, защо не заработи от началото на 2011 г., се пита в материала.

Мариана Коцева остава начело на Националния статистически институт, след като премиерът Бойко Борисов не прие подадената от нея оставка. Министър-председателят се срещнал с Коцева, за да разбере как са се появили проблемите с пробното преброяване по интернет, пише "24 часа".

За "Труд" Ивайло Калфин, евродепутат от "Коалиция за България", настоява Борисов да се извини на дипломатите. "Обвиненията по принцип, без конкретика са най-големият проблем. Това, което ме смущава е липсата на ясни цели и внушенията, че МВнР трябва да се занимава основно с консулска дейност или че трябва да увеличи приходите, които събира", изрази позицията си евродепутатът.    

Прокурор на Перник арестуван за изнудване, пише "Труд". Заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов е арестуван и обвинен в изнудване. Магистратът е дал 30 000 лв. кредит на български гражданин срещу месечна лихва от 3700 лв., съобщи МВР.

9 септември е край и начало. Нека оценяваме събитието тогава, когато България пропълзи поне малко до жизнения стандарт, който имаше при "презираното" комунистическо минало, отразява изказването на проф. Андрей Пантев в НС по повод на датата "Земя".

"Дума" констатира, че речта на проф. Пантев в парламента за 9 септември, с която той открива заседанието, е провокирала контрадекларацията на ръководителя на ДСБ Иван Костов, който определи датата "9 септември" като утопичен експеримент, роден от идеологически илюзии.

С гласовете на социалисти, либерали и зелени Европарламентът в Страсбург прие резолюция, изразяваща загриженост заради експулсиранията на български и румънски роми, съобщава "24 часа". В документа се подчертава, че те са в нарушение на правото на ЕС и са равносилни на дискриминация на етническа основа. Резолюцията изтъква, че проблемът с ромите в Европа не трябва по никакъв начин да се отрази на предстоящото приемане на Румъния и България в Шенгенското пространство (зоната за пътуване без паспортен контрол б.р.), нито на правата на техните граждани.

ЕП пропусна шанса си да реши циганския проблем, съобщава "Атака". Евродепутатът от "Атака" Димитър Стоянов е убеден, че Европарламентът, който не подкрепи предложената резолюция от ЕНП и консерваторите за общоевропейски план, свързан с ромите, е пропуснал възможност за решение на наболелия въпрос.