Хиляди протестираха в Ставропол с искане за изселване на чеченците от града, който се намира в Южна Русия, на 1 700 километра от Москва, близо до Чечения. Демонстрацията напомни на други расовомотивирани акции в Русия напоследък.

Стотици руснаци изпратиха вчера в траурно шествие двамата убити младежи. Те бяха нападнати с нож от неизвестен извършител в неделя. Местните хора смятат, че въоръжените са били чеченци, които така са отмъстили за убийството на техен сънародник на 24 май.

След инцидента бяха разпространени листовки с призив за "Славянско събиране". Демонстрацията след погребението не беше разрешена от властите. Митингуващите преминаха през центъра на Ставропол с възгласи "Слава на Русия". Избухнаха и кратки сблъсъци с полицията.

Задържани са около 50 души. Срещу един от тях е повдигнато обвинение за разпалване на междуетнически вражди и националистически лозунги. Останалите са разпитани и са освободени.

Събитията в Ставропол напомниха за размириците от миналия септември между местни жители и търговци от кавказки произход в Югозападна Русия, близо до границата с Финландия. Тогава междуетническото насилие избухна след като неплатена сметка в бар предизвика бой между чеченци и руснаци, при който бяха убити двама руснаци.