В парламента днес започнаха стъпки за отстраняването на Румен Овчаров от поста министър на икономиката и енергетиката и за вот на недоверие срещу правителство на Сергей Станишев.

Поводът и мотивите за исканията са последните скандали в следствието и “Топлофикация София”.

***
По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров не отрече, че във Висшия съдебен съвет има папки с извадки от разговори, получени чрез използване на специални разузнавателни средства. По думите му те са основание за търсене на дисциплинарна отговорност на следователката по делото “Топлофикация” Татяна Шарланджиева.

Днес няколко вестника излязоха с новината, че изтичане на информация по делото топлофикация е засечено след разрешено от съда и МВР подслушване със специални разузнавателни средства на ключов свидетел по делото.

Иван Григоров каза още, че директорът на Националната следствена служба Ангел Александров го е уведомил,че иска да се оттегли временно от поста, който заема.

“При нас се раздадоха няколко папки - 25, не са подробни както в прокуратурата, но са извадки от изказвания, разговори, но са основание за търсене на дисциплинарно наказание на следователката”, каза Григоров в предаването “Тази сутрин” по bTV.

Вчера главният прокурор Борис Велчев призова директора на Националната следствена служба Ангел Александров да се оттегли от поста си до приключване на проверката. Самият Александров уведомил Иван Григоров за това.