Залагайки на шокиращото и скандалното в своя имидж, причудливи костюми, грим и ексцентрично шоу, Менсън силно впечатлява публиката. Въпреки че има и много критици, които го обвиняват в манипулиране на зрителите Мерилин Менсън има почитатели и дори последователи на екстравагантното си поведение по цял свят.

Певецът е роден в Карлтън, Охайо с името Брайън Уорнър. На 18 години заминава за Флорида, където работи като музикален журналист в местно списание. Започва кариерата си през 1989 г., когато заедно с китариста Скот Мичъл създават група, в която решават да се представят с артистични имена. От този момент Брайън вече е Мерилин Менсън, крещяща комбинация от имената на легендарната Мерилин Монро и един от най-издирваните серийни убийци в света Чарлз Менсън.

Следват 15 години на сцената, 10 супер успешни албума и безброй провокации по негов адрес в пресата. Със своята шокираща визия, скандални текстове и агресивен тежък саунд, Мерилин Менсън е институция в световната музика, превърнала се в истинска рок икона.