В днешно интервю пред британския Guardian Борис Березовски заяви, че подкрепя свалянето със сила на президента на Русия. В отговор на въпроса дали готви революция срещу Путин, бизнесменът милиардер казва: "Да, имате право. Аз заговорнича за революция в Русия".

“Изявленията съдържат призив към насилствена смяна на властта. Дадено е поръчение да се възбуди криминално дело” заяви генералният прокурор на Русия Юрий Чайка.

Березовски казва пред Guardian, че предоставя своя политически опит и идеология и своето разбиране как да стане свалянето на Путин от власт.

“Такива заявления се правят не за първи път. Отдавна е изпратена необходимата молба за прекратяване на тази ситуация, когато Борис Березовски, ползвайки се от статута на политически бежанец, грубо злоупотребява с този статут”, обясни Сергей Лавров .

Един от най-влиятелните олигарси по времето на Елцин и близък приятел на неговото семейство Березовски загуби позиции при Путин и емигрира в Лондон, откъдето често критикува днешната власт в Кремъл.

През 2003 година Великобритания му даде политическо убежище и засега отказва да го екстрадира, въпреки исканията на Русия.