
Изненадващо или не, това е факт, категорични са учените. Изследването показва, че за шест години никотинът в цигарите се е увеличил с 11 процента. Няма значение какво пушите - ментол, обикновени или леки, твърди доктор Грег Конъли.
д-р Грег Конъли, Харвардски университет: "Дали това означава, че в кръвта на пушача прониква 11 на сто повече никотин, не знаем."
Какво казват компаниите? “Филип Морис”, производителят на най-продаваната в света марка "Марлборо", публикува изявление, в което твърди, че харвардското изследване "пробужда основателни обществени и научни опасения". Компанията обаче настоява, че не е променяла състава на цигарите с цел да предизвика пристрастяване.
Въпреки непрестанните предупреждения, че тютюнът вреди на здравето, тук, на площад "Харвард", където по презумпция се събира цветът на младежта, е пълно с пушачи.
Според учените от Харвард решението не е пушенето да се забрани и да разцъфти черният пазар, а да се въведат мерки, които ще направят цигарите нежелан продукт. Ако правителствена агенция определи точните съставки, които трябва да съдържат цигарите, производителите ще бъдат принудени да намалят никотина.
Колкото и необичайно да звучи, компании като "Филип Морис" подкрепят идеята продуктите им да се контролират от Агенцията по храните и лекарствата. А докато се издаде такъв закон, най-добрият съвет дава шофьорът от Ню Орлиънс - изобщо да не започваме да пушим.