Това съобщава италианската осведометилна агенция АНСА. До момента запитвания по този повод в Министерството на външните работи не са постъпвали.

Италианското следствие е открило 50-те тона радиоактивни стоманени листове на няколко строителни площадки в градовете Анкона, Ливорно и Палермо. Според разследването, листовете са били внесени от леярна в Скопие, но са били произведени от българска стомана.

Двете големи металургични предприятия в Македония са "Балканстил" и "Дюферко", но засега няма информация дали радиоактивната стомана е излязва от тях. Според запознати, най-вероятно от България е изнесен скрап, в който случайно са попаднали радиоактивни датчици. Експертите са установили, че стоманата е била замърсена с радиоизотопа кобалт 60.

Целият технически екип, който е работил с листовете, е бил подложен на медицински прегледи. Завишена радиоактивност в организмите им не е установена. Изключено е от "Кремиковци" да излезе метал с радиоактивно съдържание, съобщиха за Би Ти Ви от комбината. В "Кремиковци" оборудването е съвременно, а материалът се проверява няколко пъти - за първи път на входа и за последен - на изхода.

Италианските власти досега не са правили запитване до българските комбинати за задържаните стоманени листове, допълниха от "Кремиковци".