Кенийски учени са разработили програма, която предлага частично решение на проблема за жителите на района.

Малката Мапензи днес има специален гост - Дъглас Конд. Когато се запознават, тя е тежко болна от малария, която е често срещана в този район. Сега Дъглас й показва картинки, а тя посочва онази, която той описва. Това не е игра, а тест, който учените разработили да дават на децата боледували от малария. Така те разбират дали болестта е нарушила способността им да учат. Макензи се справя отлично.

Тригодишният Адам обаче няма този късмет. В края на миналата година той се разболява от малария и изпада в кома за четири дни. Вече е в съзнание, но трудно ходи, говори и почти не вижда. Това е най-често срещаната форма на маларията.
Лечението не е трудно, но ако не се регистрира навреме, може да доведе до церебрална малария.

Неправилната употреба на медикаменти води до тежки последствия. Затова учените от Института за медицински изследвания в крайбрежното градче Килифи са разработили програма, според която продавачите в магазините получават елементарни познания по фармация, за да могат да предписват лекарства и да раздават необходимите дози. Вече има явен резултат, казват лекарите в местната болница.