Льо Пен се обяви в понеделник за излизането на Франция от Евросъюза. Тази вечер той трябваше да обясни мотивите си, но пресконференцията му беше отменена, след като пред сградата започнаха бурни протести, а вътре в коридорите се стигнало до физически сблъсъци между сътрудници и противници на Льо Пен.

Днес, в интервю за "Гардиън", британският премиер Тони Блеър призовава Европа да се бори с крайната десница на всяко равнище - политическо, културно и организационно. Блеър нарича политиката на Льо Пен "отвратителна", "расистка" и "тесногръд национализъм".
Според друг британски вестник - "Файненшъл Таймс", опозицията срещу имиграцията е довела до покачване на популярността на крайните партии в Европа през последните две години. Вестникът признава, че всъщност Европа отчаяно се нуждае от имигранти, тъй като населението на континента застарява и работната сила намалява. Финансовият всекидневник е на мнение, че сегашната европейска имиграционна политика е неадекватна и е необходимо Евросъюзът да изгради система за икономическа имиграция, подобна на американската и канадската.

Междувременно, големият губещ на френските президентски избори - премиерът-социалист Лионел Жоспен, за последен път участва в срещата на президента Жак Ширак с правителството.