Надежда Михайлова поиска от президента Георги Първанов да наложи вето върху закона, с който беше закрита комисията по досиетата.

Според Владимир Дончев след засекретяването им, досиетата няма да могат да се използват за политически шантаж, защото нерегламентираното използване на документи на бившите служби, се наказва със затвор до една година.

"Що се отнася до т.нар. политическа аминистия, която се опитва да прокара като теза госпожа Михайлова, в никакъв случай не сме съгласни с това нейно твърдение, защото всички много добре знаете, че в рамките на закона за защита на класифицираната информация, ще бъде извършена изключително тежка и задълбочена проверка на лицата, които кандидатстват за доспът до класифицирана информация", заяви Владимир Дончев.

Журналистите поставиха въпроса как ще бъдат проверявани кандидат-депутатите, членовете на СЕМ, кандидат-кметовете или шефовете на държавни медии. Според Владимир Дончев общественозначимите фигури ще бъдат проверявани от органите, които ги избират и назначават: "Ние считаме, че с ликвидирането на комисията "Андреев", обществото няма да изгуби възможността да получи тази информация".

Документите на бившата държавна сигурност създавани до 1987 година, ще бъдат разсекретени.