Русия се оказа с най-строги разбирания за това що е водка и има ли почва тя в ЕС. Производители от Полша, Швеция и Финландия твърдят, че водката може да се получава от зърнени култури и картофи. Други държави настояват към списъка със "суровината" да се добавят и плодови дестилати и джибри.

Русия е категорична - водката се прави само от зърно.

“Производството на това традиционно питие е свързано с факта, че в русия винаги е имало излишък от зърно. От друга страна в Европа винаги е имало излишък от грозде. Ето защо ние казваме, че това е традиционно руско питие.”

Водката има столетна традиция, но почти до средата на 20- век тя е популярна най-вече в страните от Източна Европа. Постепенно тя се сдобива с доста елитни почитатели и славата й тръгва по света. На Пикасо принадлежат думите, че "трите най-удивителни нещо през изминалия половин век са “блусът, кубизмът и водката".

Съдържанието на спирт в питието е между 35 и 50 градуса. Точно колкото обаче трябва да бъде градусът определя Дмитри Менделеев – човекът, създал периодичната таблица.

Според него перфектният градус е 38, но понеже по негово време колкото по-висок бил градусът толкова по-високи данъци плащали производителите, то за целите на финансовите служби цифрата 38 била закръглена на 40.