Идеята на велопохода е, че дори и в големите градове, велосипедът може да бъде наджедно средство за придвижване. Освен подрастващи във велопохода в Деня на земята се включиха и младежи, които имат и шофьорска книжка и кола.

Понеделник е и Ден на отворени врати за всички граждани в екоминистерството и в регионалните инспекции по околна среда. Ще бъдат направени измервания на въздуха и ще се проведе колоездачен поход. В националния музей "Земята и хората" в столицата, ще има детски празник по повод Международния ден на земята.

Проявата е част от Седмицата на околната среда. Тя предвижда природозащитни дейности на територията около музея - почистване на района, засаждане и окопаване на дървета в Гората на надеждата, оформяне на билковата алея с табелки. Ще бъде подредена изложба на детски рисунки на открито "Да защитим нашия общ дом".

Празникът ще завърши с фолклорен концерт на ученици от 144-то училище по изкуствата "Народни будители". Поканени са и ученици от Германия, Великобритания, Норвегия и Швеция, както и представители на просветното и екологичното министерство.